Bronzealder Musiktræf

Home/Bronzealder Musiktræf
Bronzealder Musiktræf 2017-05-27T07:28:10+00:00

Bronzealder Musiktræf i Vestervig, Thy

TCMA inviterer dig med til at udforske og opleve bronzealderens musikalske kulturarv i historiske Vestervig den 25.-27. maj 2017. Her vil musikere, bronsesmede, arkæologer, komponister og instrumentbyggere fra Skotland, Frankrig, Norge og Danmark over tre sammen med publikum i alle aldre udforske den nordiske musikarv i toner.

Bronzealderen rummer et mangfold af instrumenter. Det mest kendte er bronzeluren, som er fundet i udgravninger og afbildet på helleristninger, hvor vi ser de er blevet brugt i både krig og fred. Igennem de sidste årtier har både arkæologer, musikere, smede m.v. i Norden og Europa arbejdet med at undersøge og rekonstruere oldtidens musikinstrumenter, ikke mindst indenfor det musik-arkæologiske projekt EMAP – European Music Archaelogy Project. På denne baggrund er vi så heldige, at kunne samle musikere, komponister, arkæologer og instrumentmagere til det første musikalske træf om bronzealderen omfattende koncerter, foredrag, demonstrationer, et marked, bronzesmedje og mere.

Bronzealder Musiktræf er en del af Nordisk Musikværksted 2017, hvor TCMA i løbet af tre træf i Vestervig, Thy vil udforske den musikalske kulturarv i Norden.

Der kan købes billetter til de enkelte arrangementer eller et samlet festivalpas (til samtlige arrangementer alle tre dage) til 225 kr. per voksen og 175 kr per unge 14-18 år. Se billet priser og detaljer her.

Samlet program kan hentes her (åbner i en Dropbox mappe).

Indhold Bronzealder Musiktræf

Kød fra Thy Lam som har græsset i Nationalpark Thy er på menuen

Norske Klang av oldtid spiller nyskreven musik på rekonstruktioner af oldtidsinstrumenter.

Klang av oldtid (koncert)
Klang av oldtid” fra Norge er et norsk ensemble med 4 lurblæsere, 1 sanger, 1 danser og 1 på slagtøj. Det udspringer af et mangeårigt forskningsarbejde og fremefter med rekonstruktion af de oprindelige bronzelurer i samarbejde med museer og instrumentmagere i Norden/Europa og udvikling af ny musik for lur og andre horn fra bronzealderen.

En af lurblæserne, Gaute Vikdal er også en af de norske komponister, som siden 2013 har skrevet musik for ensemblet. Foruden  Vikdal er det  Håkon Berge, Bjørn Andor Drage, Ragnar Bjerkreim, og Kyrre Sasseboe Haaland med tekster fra norrøn mytologi som fremføres på nynorsk og norrøn.

Hvornår: Torsdag 25.5.2017 kl. 19.30
Hvor: Vestervig kirke
Køb billet her

Arkæolog og museumsinspektør fra Nationalmuseet siden 1986 Flemming Kaul er en af de mange eksperter, som fortæller om bronzealderen. Flemming er lige nu aktuel i DRs succes serie “Historien om Danmark”.

Bronzealderens kultur og dens musikinstrumenter (foredrag og demonstration)
Mød nogle af de nøglepersoner som har afkodet, hvordan bronzealderens smede arbejdede og hvordan man med al sandsynlighed spillede på datidens instrumenter. Hør om det nøjsomme arbejde med at rekonstruere bronzealderens instrumenter og stykke for stykke genskabe lyden fra oldtiden.

Nordisk islæt
Mød den danske bronzestøber Peter Jensen (Bronzestøberiet) som i 2013 genskabte de to første nutidige bronzelurer stemt i C og hør ham give et levende indblik i hvilke værktøjer og metoder man med al sandsynlighed brugte for 2.000 år siden. Oplev den danske bronzealder-forsker Flemming Kaul fra Nationalmuseet fortælle om bronzealderens kultur i Danmark og hør norske Gaute Vikdal (Klang av oldtid) demonstrere hvordan man spiller på lur.

Keltisk islæt
Oplev den skotske metalsmed John Creed fortælle og demonstrere sit arbejde med at genskabe det ikoniske Deskford carnyxhorn (se video nederst på siden). Mød hans franske kollega Jean Boisserie, der sammen med den skotske musiker og komponist John Kenny rekonstruerede det storslåede Tintignac Carnyxhorn. De tre vil sammen fortælle og demonstrere arbejdet med at fremtrylle carnyxhornets klang fra fortiden.

John kenny (SCO) og det franske Tintignac carnyxhorn. En af de mange rekronstruktioner som kan opleves og høres i Vestervig, Thy. Carnyxhorn var udbredt i hele det keltiske område i Europa.

Hvornår: Fredag 26.5.2017 kl.13.00 til ca. kl. 14:30 (Foredrag)
Hvor: Vestervig kirkemusikskole

Hvornår: Fredag 26.5.2017 ca. kl. 14:30 til kl 17:00 (Demonstration)
Hvor: Fængselsgården i Thinghuset i Vestervig
Køb samlet billet her

Bronzealder-marked
Bronzealderens folk kom langt omkring  og international handel var en central del af livet, så der vil naturligvis også være et marked på Bronzealdertræffet. Her vil der kunne købes en bid stegt lam fra Thy nationalpark eller stegt fisk med middelaldervin fra Portugal eller nybrygget øl fra Thy “Jack & Beer”, gammeldags brødbagning, oste. Udover mad og drikke vil der selvfølgelig også være en bronzesmedie og sidst, men ikke mindst vil lokale jægere blæse i sine jagthorn.

Hvornår: lørdag den 27. maj kl. 12.00-16.00
Hvor: FLYTTET TIL GRÆSSET MELLEM VESTERVIG-AGGER AKTIVITETSCENTER OG VESTERVIG SKOLE

KØR TIL VESTERVIG-AGGER AKTIVITETSCENTER, TEGLGÅRDSVEJ 5
Pris: Gratis entre. Bemærk at mad og drikke købes ved madboden

Mød manden der genskabte Deskford Carnyxhornet i Vestervig og selve hornet kan bl.a. høres i verdenspremieren af “Dream of the Rood” skrevet til bronzealder instrumenter.

Verdenspremiere af “The Dream of the Rood” (koncert)
Nyt originalt værk er skrevet af John Kenny til lur, Carnyxhorn, Loughnashade Horn, vokal og klokker, smedeværktøj og diverse materiale fra Bronzealder Musiktræffets helt egen bronze-smedje.

Som resultat af nært samarbejde med både instrumentbyggere og musikere, har den skotske trombonist, komponist og Carnyx-horn spiller, John Kenny, skrevet et værk for “Klang av oldtid” sammen med Carnyxhorn med mere, baseret på et af de ældst kendte digte fra den anglo-saxiske verden, “The Dream of the Rood” (Korsets Drøm) indhugget i runer i Ruthwell korset fra omkring 665 A.D. Digtet består af 3 dele, drømmen om det forgyldte kors, dernæst om korset både som en ridders tro tjener og som en passioneret troende og endelig som en forkynder af den smukke visionære drøm. Den første del, drømmen vil blive fremført i moderne sprog og de to øvrige dele på originalt anglo-saxisk sprog. Med denne urfremførelse afrunder vi bronzealder-musiktræffet med et værk som forbinder Nordens bronzealder med den nordeuropæiske kultur og mødet mellem kristendom, naturreligion og anglo-saksiske riddere omkring et af de mest centrale for alle, korset.

Hvornår: Lørdag 27.5.2017 kl. 16.00-17.00
Hvor: Vestervig Kirke
Køb billet her

Samlet program
Se det samlede program nederst på siden eller hent programmet her (åbner i en Dropbox mappe).

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

AKTIVITET TID STED ENTRE
Indvielse

Officiel åbning af TCMA -Thy Centre for Musical Arts med lurblæsning, borgmester-tale m.m.

Torsdag 25/5 16.00-18.00 Vestervig kirke-musikskole, plænen Gratis
Thypas

AFLYST

Koncert

Det norske lur-ensemble Klang av oldtid opfører ny norsk musik med lur, neverhorn, vokal og dans

Torsdag 25/5 19.30-21.00 Vestervig Kirke Voksne 125 kr

14-18 år 50 kr

0-14 år gratis

Demonstration

Foredrag og demonstration om bronzealderens kultur og oldtidsinstrumenter med arkæolog og instrumentbyggere fra Danmark, Skotland og Frankrig

Fredag 26/5 13.00-17.00 Vestervig kirke- musikskole

&

Vestervig Thinghus, Fængelsgård

Entré 25 kr

Børn under 14 år gratis i følge med voksne

Entre gælder for hele eftermiddagen

Bronzealder marked

Tapas, historisk vin og øl, bronzesmedje og jagthornsmusik

Lørdag 27/5 12.00-16.00 FLYTTET TIL

Græsset mellemVestervig – Agger Aktivitetscenter og Vestervig skole

Gratis adgang til pladsen

Bemærk, at mad og drikkevarer købes ved boderne

Verdenspremiere

Uropførelse af “The Dream of the Rood” skrevet af skotten John Kenny for Carnyxhorn, lur, vokal, klokker m.m.

Lørdag 27/5 16.00-17.00 Vestervig Kirke Voksne 125 kr

14-18 år 50 kr

0-14 år gratis

I videoen her fra National Museums Scotland fortæller metalsmed John Creed om sit arbejde med at rekonstruere Deskford carnyxhornet og stykke for stykke genskabe lyden af fortid. Mød John Creed til Bronzealder Musiktræffet og hør Deskford carnyxhornet spille sammen med lur, Loughnashade Horn, vokal m.m. til verdenspremieren på “Dream of the Rood” i Vestervig Kirke lørdan den 27. maj.