Nordisk Digtning i Toner

Home/Nordisk Digtning i Toner
Nordisk Digtning i Toner 2017-06-27T15:53:10+00:00

Nordisk musikværksted II: Nordisk digtning i levende toner

 

Program:

Seminar: Om at sætte ord i toner med komponisterne Hans Gefors (Sverige) og Sunleif Rasmussen, Færøerne om at komponere musik med udgangspunkt i digtning.

Sted og tid: Vestervig kirkemusikskole kl.15.00-17.00, gratis adgang

Koncert: OperaVoce fremfører musik af Hans Gefors, Sunleif Rasmussen, Herman D. Koppel og G.F. Händel

Vestervig kirke kl.19.30, voksen 125 kr., unge (14-18 år): 50 kr.

Billetter: tcma.dk/billet

Om programmet:

To af de største digtere i Norden i nyere tid er danskeren Inger Christensen (1935-2009) og nordmanden Jon Fosse (1959-). De har begge på hver sin måde inspireret komponister, musikere og sangere til at gøre deres ord levende gennem toner, hvad enten det er gennem sang, kammermusik eller opera.

En af de komponister som har ladet sig inspirere er den svenske komponist Hans Gefors (1952-), kendt for sine musikdramatiske værker. Han har skrevet tre sange til digte af Inger Christensen, “Modstand mod renhed” og fem sange til digte af Jon Fosse, “Det store andletet”. På seminaret vil Gefors fortælle om sit arbejde med musikalsk at bearbejde teksterne af Inger Christensen og Jon Fosse. Desuden vil den færøske komponist Sunleif Rasmussen,(1961-) fortælle om sit arbejde med forholdet mellem ord og tone. Om aftenen ved koncerten i Vestervig kirke vil vi høre OperaVoce opføre de to store værker af Hans Gefors foruden Sunleif Rasmussen, Herman D. Koppel og G.F. Händel.

Om digterne:

 Inger Christensen (1935-2009) blev kendt i både ind- og udland med sit digt “Det”(1969). Hun skrev indenfor mange forskellige genre, således også både radiospil og børnebøger, men regnes først og fremmest som en af Danmarks fremmeste lyrikere.

Jon Fosse (1959-)er ikke mindst kendt internationalt som dramatiker med et stort antal skuespil, men også som digter af både prosa og lyrik med sit helt særlige sprog.

Om komponisterne:

Hans Gefors, 1952- är en av våra mest framstående operatonsättare. Hans stora genombrott kom med helaftonsoperan Christina på Kungliga Operan 1986 i samarbete med Lars Forssell. Han har skrivit fem helaftons operor, två kammaroperor och andra musikdramatiska verk. Bland Hans Gefors sångcykler kan nämnas Sweet Sounds för Inger Dam Jensen, Lydias sånger för Anne Sofie von Otter, Njutningen för Karl-Magnus Fredriksson och Nina Stemme och En obol för Birgitta Svendén. Hans Gefors var professor i komposition i Malmö 1988-2001 och satt i den danska Kunstfonden, udvalget for klassisk musik 2011-2013. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och blev 2011 doktor på konstnärlig grund (Artium doctorem) vid Lunds universitet för en avhandling i musikdramaturgi, Operans dubbla tidsförlopp. Hans Gefors tog examen i komposition vid Det Jydske musikkonservatorium i Århus 1975 med Per Nørgård som huvudlärare. Han är bosatt i Stockholm.

 Sunleif Rasmussen, 1961-, er en af Færøernes mest anerkendte komponister. Han modtog Nordisk råds musikpris i 2002 for sit værk “Symphony no.1 – “Oceanic Days”Han er uddannet både i Norge og Danmark. Han har skrevet værker for store orkester, kammerensembler, kor m.m. Han har arbejdet meget med forholdet mellem ord og toner, mellem det vokale og instrumentelle.

Herman D. Koppel, 1908-1998, uddannet pianist og selvlært komponist, en af de fremmeste komponister i det 20. århundredes Danmark, ikke mindst kendt for sine store oratorier, men også for at bevæge sig frit mellem jazz og klassisk musik.

Georg Friedrich Händel, (1685-1759) var en af de mest centrale komponister i barokkens Tyskland og England, særlig kendte for sine store oratorier, operaer og orgelkoncerter.

Om Ensemble OperaVoce :

Michala Petri, blokfløjte, etableret sig som en af de fineste instrumentalister i dag. Med en international karriere der spænder over fire kontinenter med omkring firetusinde koncerter og utallige priser, har hendes musikalitet og virtuositet har glædet og begejstret publikum overalt i verden. Michala Petri, der er født i 1958, begyndte at spille blokfløjte som 3 årig, og havde sin debut i Tivolis Koncertsal som 11 årig, samme år som hun begyndte at studere hos professor Ferdinand Conrad på Hochschule für Musik und Teater i Hannover. Siden da har hun turneret i Europa, USA, Canada, Mexico, Mellemøsten, Australien, Japan, Kina og Korea, og hun er i dag en hyppig gæst på verdens førende festivals og koncertsale.

Hun har arbejdet sammen med musikere som Heinz Holliger, Gidon Kremer, James Galway, Salvatore Accardo, Maurice André, Keith Jarrett, Christopher Hogwood og Claudio Abbado, og med mange af verdens førende kammer- og symfoniorkestre. Michala Petri`s repertoire spænder fra den tidlige barokmusik til moderne kompositioner, og mange komponister, har skrevet musik specielt til hende. I mange år har Michala Petri også interesseret sig for blokfløjte/guitar kombinationen, og hun har tourneret med Göran Söllsher, Kazuhito Yamashita og Manuel Barrueco. Siden 1992 har Michala Petri dannet duo med sin mand, guitar- og lutspilleren Lars Hannibal, med hvem hun også har udgivet CD´erne Souvenir, Air og Kreisler Inspirations med romantiske transskriptioner for blokfløjte og guitar, som i 2002 blev tildelt den tyske Grammy Deutscher Schallplattenpreis. I november 2006 etablerede de deres eget pladeselskab OUR Recordings, og udsendte samme år Siesta med Latin inspireret musik fra det 20.århundrede. I forbindelse med hendes 50 års fødselsdag i 2008 udgav Michala Petri Mozart Fløjtekvartetter. I vinteren 2009 udkom Dialogue-East meets West, med den kinesiske bambusfløjtespiller Chen Yue, og i foråret 2009 en Live CD med Kremerata Baltica fra Michala 50 års fødselsdagskoncert i Tivolis Koncetsal. I juni år 2000 modtog Michala Petri Léonie Sonnings musikpris, og i 2005 blev hun tildelt den Europæiske Kulturstiftelse ”Pro Europa`s” Solistpris.Michala Petri er medlem af Unicef`s præsidium, bestyrelsesmedlem i Wilhelm Hansen Fonden og vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse.

Toke Møldrup,cellist, 34, prisvinder ved flere internationale konkurrencer. Koncerter i bl.a. Weill Recital Hall at Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein Wien, Konzerthaus Berlin m.m. Solist med de fleste danske symfoniorkestre og en hyppig gæst i danske musikforeninger. Har optrådt som solist under dirigenter som Aldo Ceccato, Sanntu Rouvali, Thomas Søndergård og Joshua Weilerstein, og har spillet ved flere internationale festivaler, herunder Bergen Festspillene, Lincoln International Chamber Music Festival, Monte-Carlo Spring Arts Festival og Oberstdorf Musiksommer.

Komponisterne Simon Steen-Andersen, Anders Koppel, Per Nørgård, Kasper Rofelt, Christian Winther Christensen og Geoffrey Gordon, har tilegnet ham værker; sidstnævntes cellokoncert – baseret på Thomas Manns roman ”Doktor Faustus” – er netop blevet uropført. Toke Møldrup er til daglig solocellist i Copenhagen Phil/Tivolis Symfoniorkester og underviser ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Han spiller på en David Tecchler cello, Rom 1697, venligst udlånt af Augustinus Fonden.

Mette Østergaard, mezzosopran, solistklasse debut fra Det jyske Musik-konservatorium, Århus. Modtager af bl.a. Carl Julius Petersens Legat og Århus Oliefabriks pris, samt diverse andre legater, deriblandt det italienske og det russiske statslegat med efterfølgende studier i Nishny Novgorod hos professor Yuri Barsov og i Wien hos professor Walter Moore og Susan Gabriel.

MØ modtog imponerende kritikerros, da hun havde sin debut som Carmen i Bizet´s opera på Den jyske Opera. Udover Carmen har Mette sunget Rosina, Flora, The Contralto (The 4-Note Opera), 3. Dame, Ein Page der Herodias, Bianca, Mrs. Sedley, Suzuki, Frederikke, Niklaus, Meg Page, Lola, Elle i Poulenc’s La Voix, Mrs. Peachum, Rossweisse, Octavian og Flosshilde. MØ har medvirket i Richard Strauss festivalen (Octavian) i Garmisch-Partenkirchen og i Bad Urach Festivalen.

Hun er en meget benyttet koncertsolist og har indtil nu indspillet 8 forskellige cd’er, bl.a. den meget roste cd Havfruesange, en Elgar-cd med München Symfonikerne og Julesne.

MØ er formand for foreningen Silkeborg Classic, formand for Zonta Silkeborg 2014-2015 og næstformand i OperaVoce. Medlem af Silkeborg Kulturråd 2015-2017. MØ blev nomineret til Silkeborgs kulturpris 2013 for den nystartede klassiske musik-festival Silkeborg Classic. Modtager af Paul Harris Fellow nålen 2015 og Silkeborg kultur-iværksætterpris 2017

Tine Fenger, pianist/organist, Uddannet på Det jyske Musikkonservatorium i både klaver og orgel med diplomeksamen i klaver 1992 og kirkemusikalsk kandidat-eksamen i orgel 2012. Mesterkurser hos bl.a. John Lill, Olli Mustonen, og Roger Vignoles. Privatelev hos Einar Steen-Nøkleberg, Oslo/Hannover. Opnåede v. sin afsluttende orgeleksamen i kunstspil såvel som for sit kandidatprojekt højeste karakter. Sidstnævnte tog form som et multimedieprojekt om orgeltransskriptioner og blev dækket af TV2 Østjylland samt P2 ”Jensen og musikken”. TF er en meget benyttet akkompagnetør, kammermusiker og solist på begge sine instrumenter og har gennem årene været på programmet ved f.x. Århus Sommerfestival og Ålborg Operafestival samt i diverse musikforeninger, museer og ikke mindst kirker, herunder med solo-recitals i bl.a. Viborg og Aalborg Domkirker samt Matthæuskirken i Kbh. Modtager af Rotary-legatet i Bjerringbro 1985. TF er næstformand i OperaVoce og bestyrelsesmedlem i Thy Centre of Musical Arts samt i Thisted drenge-/mandskor. Fra 2016 ansat som rektor v. Vestervig Kirkemusikskole og organist ved Vestervig kirke.